Home > Meghívó ! Történelmi időutazásra Újvidékre – Péterváradra és Karlócára.

2019 július 27

A mohácsi  magyar – török – baráti – kör szervezésében kirándulást szerveztünk Péterváradra és a Karlócai békekötés színhelyére Karlócára.

Az utazás célja : Újvidék mint a szerbiai Vajdaság központja felkeresése, városnézés keretében a belváros történelmi épületei, szobrai, emlékművei megtekintése.

A Vajdasági Múzeum teljes képet ad a történelem előtti korokból egészen a legutóbbi időkig. Néprajzi gyűjteménye és azok magyar vonatkozásai láttán nehéz mély sóhajtások nélkül továbbmenni.

A  Duna felett átívelő hídról már jól látható a Duna menti végvár rendszer egyik legnagyobb erődítménye, a Péterváradi erőd. Igazi áttekinthetőségét a vármúzeum előterében egy fali térkép festmény szerint láthatjuk. Mindenütt rövid és fontos tájékoztatást adunk a történelemből.

Gazdag gyűjteménye mellett a vár épületei, terei, sétányai mára az Újvidékiek szabadidő központjává tették. Legfontosabb részei felkeresése után kialakul a kép a korabeli ostrom méreteiről, az oszmán haderő elleni védelem ember , erő szükségletről.

A csoportunkat szakavatott idegenvezető várja és velünk lesz egész nap. Ő muzeológus, , nála hitelesebb idegenvezetőt aligha találhatnánk.

A nap során elkirándulunk a Karlócai békekötés színhelyére, Újvidék város „ Szentendréjére „

A gyönyörű kisváros utcái, főtere festői szépségű.

Felkeressük az ismert helyi családot, akik már nagyon rég óta foglalkoznak a méz termeléssel, amit  kiegészítettek szőlészet-borászattal, sőt egyedüliként errefelé készítik a francia titkos receptúra szerint a kitűnő likőrt is, amit természetesen megkóstolunk.

Megnézzük a család szép házi múzeumát is, majd megpihentetve lábainkat folytatjuk ezt a tartalmas szép napi programot.

A napi időbeosztást, tekintettel a szombati általános rendre, rábízzuk idegenvezetőnkre, aki jól tudja hol kapunk egy jó kávét, délidőben egy frissen sült lepénybe csavart pljeskavicát, hozzá egy pohár sörrel.

Emlék – ajándék vásárlásra javaslom a Karlócai likőrt, vagy mézet, a péterváradi várban képeslapokat, Vajdaság belvárosában pedig valamely marketben szerb édességet az itthoniaknak.

A belvárosi séta során találunk fagylaltost, főtt kukoricást, beülni a csoporttal nem látnám értelmét, az idő rövidsége miatt, kérem megértésüket.

A reggeli indulás ideje 05,00.-kor, helye : Széchenyi tér

Várható hazaérkezés 22,00 – 23,00 között.

Az útra szendvicseket, ásványvizet szíveskedjenek hozni.

A részvételi díj : 10.500 Ft . és 30 .- Euro / fő.           Személyi igazolvány fontos!

A részvételi díj tartalmazza az útiköltséget, a busz vezetők napidíját, parkolási díjakat, az idegenvezető díját, a belépődíjakat és a karlócai bor, méz és likőr kóstoló díját és egy emlék koszorú díját.

Nem tartalmazza az egyéni baleset, betegség biztosítás díját és egyéb étkezés italfogyasztás díjait.

A jelentkezés és a részvételi díj átadása határideje Június 27. csütörök, 15,00 óra.

/ Az autóbusznak egy hónappal előbb regisztrálnia kell kiutazását kérem szíves megértésüket és mielőbbi jelentkezésüket /Jelentkezés : a mohácsi magyar – török – baráti –