Home > Utazások > Körutazások > Szultánok-pasák-bégek, hegyek-völgyek-vízesések Bosznia-Hercegovinában

Szultánok-pasák-bégek, hegyek-völgyek-vízesések Bosznia-Hercegovinában - 5 Days

careva-dzamija
Szultánok-pasák-bégek, hegyek-völgyek-vízesések Bosznia-Hercegovinában
115000

Az utazás időpontja: 2018. szeptember 18-22.

Az elutazás helye és időpontja: 2018. szeptember 18. 5:30, Budapest, Blaha Lujza tér (csatlakozási lehetőség Budán) Mohácsi utasoknak felszállás 8.00-kor Mohács, Széchenyi téren.

Utazás: Autóbusszal

Szállás: első éjszaka Banja Lukán, 3*-os szállodában, kétágyas szobában (pótágyazható); a további éjszakák Szarajevóban 3*-os szállodában, kétágyas szobákban (pótágyazható)

Ellátás: félpanzió a szállodában + további étkezések program szerint

Kirándulások: Eszék, Okucani, Banja Luka, Jajca, Szarajevó, Trebinje, Pocitelj, Blagaj, Mostar, Visoko, Travnik, Tesanj, Doboj, Eszék, Karancs

Részvételi díj: 77.000 Ft és 120 € (Aktuális árfolyamon számolva összesen 115.000 Ft)

A kalkuláció 35 fizető utasra készült!

PROGRAM

1. nap: Utazás Banja Luka városba. A város ma a Boszniai Szerb Köztársaság közigazgatási Központja. Modern, jól felépített nagyváros, a köztársaság pénzügyi, kereskedelmi, kulturális központja, amely a délszáv háború után nyerte el mai állapotát. Itt a program rövid általános városnézés busszal, majd a történelmi belváros gyalogosan. Felkeressük a római birodalomból maradt, majd a török által megerősített várat, azon belül a Trappista szerzetesek kolostorát, ami ma helytörténeti múzeum és ahol a sör és a sajt gyártás ma is folyik. Kóstolók. Ezt követően felkeressük a híres Ferhadija dzsámit, amely egy az eredetivel teljesen megegyező új objektum. Az első, az eredeti, közel 500 évig állt és az elsők között lett a Világörökség része. Banja Luka korábbi 4 mecsetjéből , miután felrobbantották azokat, mára három újra áll és helyet ad a helyi muszlim közösségeknek. Az esti vacsoráig és szálláshely elfoglalásáig városnézés, a sétáló utca, a BOSKA hipermarket és az üzletsor megtekintése. Az éheseknek a Csevabzsinica Mujo csevap bár könnyedén megközelíthető. Este vacsora és pihenő.

2. nap: A reggeli után buszra szállunk és Jajca felé utazunk. Jajca városa Híres város. Történelme is rendkívül gazdag. Nem tudni miről híresebb manapság, de gyaníthatjuk a Pliva és a Vrbas folyók találkozása vízlépcsője látványa a meghatározóbb a látogatók számára. A mi számunkra nem elfelejthető, hogy a hegytetőn magasodó várfalak, bástyák felmentését egykor Hunyadi Mátyás tette, majd látta el a védelemhez szükséges erővel, eszközzel. Itt felkeressük a katakombát, a Szűz Mária templomot, az egykori Szulejmán dzsámit, Benézünk Omer bég házába, amely egykor musatirhanaként, azaz dervis vendégházként működött. Megtekintjük ESMA szultána dzsámiját, amely a legismertebb dzsámi volt.Az egyetlen, amely női nevet (Esma) visel Európában. A török csorgó mellett egy helyi pékség burekjével elütjük éhségünket és a belváros látványosságaival eltelve elsétálunk a buszhoz és Travnik a "vezírek városa" felé vesszük az irányt. Travnik gazdag múltú bosnyák és török város. Megtekintjük az Ilhamiját, a Dzelaliját, a Muskin Zadet, Abdallah pasa síremlékét, Perisan Pasa türbéjét, Defterdar Mehnmed effendi síremlékét, Ibrahinm dede emlékkövét.Elsétálunk Ivo Andric szülőházához, ahol a NOBEL díjas író hagyatékát, könyvtárát láthatjuk és kapunk részletes tájékoztatást az íróról.Talán még egy sajt kóstoló is belefér a városnézésbe. A városközpont felé körüljárjuk a híres Sarena dzsámit , amit egykor Szulejmán dzsámiként tiszteltek.A temető érdekes sírkövei között a Jeni dzsámi majd Hadzsi Ali bég dzsámiját láthatjuk. A Travniki vár falai között helyreállított épületben helytörténeti gyűjteményt láthatunk, a korabeli bosnyák nép életéből , néprajzából. Leereszkedve a városközpontba érdekes és szép látvány a Pláva Voda. Ez egy zúgó, gyorsfolyású patak, amely szinte ketté vágja a városközpontot .Partjai mentén vendéglők, muszlim kávézók vannak, itt igény szerint elfogyaszthatunk egy fél adag csevapot lepinjában. A nap végén Szarajevó felé vesszük az irányt. Megérkezve a hotelbe, kicsomagolunk és kis pihenő után vacsorát kapunk. Vacsora után megbeszéljük a következő napok programját, majd pihenőre térünk.

3. nap: Reggeli után Szarajevó városával ismerkedünk. Idegenvezetőnk helybeli, mindent tud a városról, amit meg talán nem azt a csoportvezető menet közben, mint fontos érdekességet elmondja. Minden utasunk egy térképvázlatot kap, a találkozások helyének és időpontjának pontos feltüntetésével. Úgy tervezzük, hogy délelőtt együtt marad a csoport, vezetéssel megnézünk mindent ami fontos, majd ebédelünk, ami egy felejthetetlen attrakció, majd ebéd után a csoportot szabadjára engedjük azokkal az instrukciókkal, amelyek segítségével azt is megnézhetik, amit délelőtt nem láttunk. A megbeszélt időben találkozunk, és a szálláshelyünkre megyünk. Ott vacsora, kis megbeszélés és pihenő.Ha szerencsénk lesz, részesei lehetünk egy esküvőt követő helyi lakodalomnak, ami rendkívül hangulatos, zenés, táncos mulatság, ami azonban éjfélkor véget ér, így a pihenőnket semmi nem zavarja.

4. nap: Reggeli után utazunk. Trebinje az úti célunk. Ez a város Dubrovnik háta mögött helyezkedik el, Ide járnak a dubrovniki háziasszonyok a piacra, ami bőséges és olcsóbb mint a horvát piaci árak.Régi szép kisváros egy híres híddal, ami az igazi látványossága a városnak. Történetéről ott helyben .Ez után visszautazunk a Szarajevó-Mostar főútvonalra, de útbaejtjük Stolac települést, Mogorjelót, mert ókori emlékeit látni kell. Pocitelj település a következő állomásunk, ami a mi számunkra értékes magyar vonatkozása miatt. Mátyás királyunk építtette a sziklatetőn lévő várat a korabeli pápa és Raguza közös pénzügyi adományából a török ellen. A török később mégis elfoglalta és tovább építette. Olyan mint egy nyári színház valódi díszlete. Az UNESCO nem véletlenül emelte a világörökség részévé.Felújított állapotában mindent megmutat, ami egy török kicsi település értékeiből megmutatható. Innen Blagaj felé vesszük az irányt. A Buna forrás valahol a hegyekben eltűnik, majd itt Blagajnál óriási erővel és tömegben bújik elő egy barlangból, amit saját magának vájt ki az évszázadok során. Vize teljesen tiszta, iható, hűvös ivóvíz. Európa legtermékenyebb forrásaként ismert. A sziklafalhoz simulva egy derviskolostort látogathatunk meg, amely élő, aktív kolostor, hirdeti a iszlám helyi érvényesülését.Ezt követően ebédelünk.Választhatunk a roston sült pisztráng, vagy a bárány és marhahúsból készült csevapcsicsa között. Én a pisztrángot ajánlom.Ez az ebéd a forrás melletti teraszon, igazán élményszerű. Elköszönünk ettől a szép helytől és Mostarba utazunk. Mostarról sokféle hírt olvashatunk turisztikai lapokból, de oda elutazni és az idegenvezető útmutatásait követve felkutatni minden zegét zugát, az egészen más. A hazaiaknak emléktárgyat vásárolni itt is lehet, de tudvalevő, hogy az árak itt a csillagos ég, bár alkudni lehet. Helyi neves festők képeiből egyet – kettőt és egy rézműves kávé kiöntőjét a dzsezvát ajánlom beszerezni. Nagyon szép félig manufakturában, félig kézi munkával készült kávés , vagy teás szerviz szép és értékes ajándék itthonra. Estére hazatérünk szállásunkra, vacsora a hires hercegovinai fehérbor, a Zsilavka megkóstolása és pihenő a program.

5. nap: Reggeli után megbeszéljük az utolsó itt tölteni tervezett napunkat, összecsomagoljuk a holmijainkat, átadjuk a szobákat, a kulcsokat, elköszönünk házigazdánktól és utazunk az aznapi programtervünk szerint. Idegenvezetőnkkel betérünk Visokóba, az elhíresült Boszniai Piramisok melletti kisvárosba. Az utazó közösség döntése szerint felgyalogolhatunk az egyik piramis oldalába, és betekintést kaphatunk erről a világszerte vitatott fantasztikus ügyről.Az ide szükséges idő legkevesebb három óra. Ha tovább utazunk, beérve egy előzetesen már megismert tájékoztatóval, akkor Szeretném ha ezekkel az ízekkel, illatokkal hagyhatnánk magunk mögött Bosznia – Hercegovinát. Kilépve Boszniából Horvátországon át ,jutunk el Horvát – Baranyába. Az idő figyelembevételével az utazó közösség döntése alapján betérhetünk Karancsra , vagy Vörösmartra, ahol egy gyors vacsora után már csak a határátkelőhelyen és Mohácson állunk meg, ahol elköszön a csoportvezető, pihent gépkocsivezető váltja a két pilótánkat és Budapestig meg sem állnak. A vacsora költségei nem képezik részét a költségvetésnek, 10 € tartalékot tegyünk félre erre a célra.

Day 1
Budapest - Mohács - Banja Luka

Day 2
Banja Luka - Jajca - Travnik - Szarajevó

Day 3
Szarajevó

Day 4
Szarajevó - Trebinje - Stolac - Mogorjelo - Pocitelj - Blagaj - Mostar - Szarajevó

Day 5
Szarajevó - Visoko - (Karancs/Vörösmart) - Mohács - Budapest

A részvételi díj tartalmazza:

 • útiköltségét a gépkocsivezetők költségeivel
 • autópálya díjakat Horvátországban és Bosznia – Hercegovinában
 • parkolási díjakat
 • szállások költségét félpanziós ellátással
 • kóstolókat, ebédeket
 • idegenvezetők díjait
 • belépődíjakat
 • borkóstolót (Szarajevó)
 • utasbiztosítás díját (kötelező az utasbiztosítás, függetlenül attól, hogy van utasbiztosítása utasainknak a bankjaiktól)
 • csoportvezető szervezési díját

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • külön rendelt italokat
 • vásárolt emlék- és ajándéktárgyakat

You can send your inquiry via the form below.